Aihearkisto: Veneasiat

Muutoksia katsastusvaatimusten kohtaan ”HÄTÄMERKINANTOVÄLINEET”

Hätäilmoitusvälineiden uudet katsastusvaatimukset perustuvat Rajavartiolaitoksen tekemään tutkimukseen ja sen pohjalta tehtyyn ”APUA-Veneilijän hätäilmoitusopas” -suosituksiin.

Käytännössä aikaisemmin vaaditut varusteet täyttävät jatkossakin katsastusvaatimukset, mutta nyt vene voidaan katsastaa myös ilman, että siinä on pyrotekniikkaan pohjautuvia hätäilmoitusvälineitä, edellyttäen, että veneessä on korvaavia varusteita.

Hätäilmoitusvälineitä vaaditaan seuraavasti:

1-luokka, vaihtoehto A: VHF-DSC ( kiinteästi asennettu), EPIRB-hätälähetin, säänkestävästi suojattu matkapuhelin, 1kpl led-soihtu varaparistoineen, 2 kpl oranssisavuja.
VAIHTOEHTOISESTI
1-luokka, vaihtoehto B: VHF (kiinteästi asennettu, suositellaan DSC-toiminnolla), 4 kpl punaisia laskuvarjoraketteja, (valopistooli korvaa enintään 2 laskuvarjorakettia), 4 kpl punasoihtuja tai 1kpl led-soihtu varaparistoineen ja 2 kpl punasoihtuja, 2 kpl oranssisavuja. Suositellaan lisäksi: matkapuhelin (säänkestävästi suojattuna).

2-luokka, vaihtoehto A:
VHF-DSC (kiinteästi asennettu), säänkestävästi suojattu matkapuhelin, 1kpl led-soihtu varaparistoineen tai 4kpl punasoihtuja. Suositellaan lisäksi: EPIRB-hätälähetintä, punaisia laskuvarjoraketteja, oranssisavuja.
VAIHTOEHTOISESTI
2-luokka, vaihtoehto B: VHF (kiinteästi asennettu, suositellaan DSC-toiminnolla), 4 kpl punaisia laskuvarjoraketteja (valopistooli korvaa enintään 2 laskuvarjorakettia), 4 kpl punasoihtuja, tai 1kpl led-soihtu varaparistoineen ja 2 kpl punasoihtuja. Suositellaan lisäksi: säänkestävästi suojattua matkapuhelinta, oranssisavuja.

3-luokka, vaihtoehto A:
Säänkestävästi suojattu matkapuhelin, 1kpl led-soihtu varaparistoineen. Ulkosaaristossa suositellaan: kiinteästi asennettu VHF-DSC, punaisia laskuvarjoraketteja sekä punasoihtuja.
VAIHTOEHTOISESTI
3-luokka, vaihtoehto B: 2 kpl punaisia laskuvarjoraketteja ja 2 kpl punasoihtuja (vaihtoehtoisesti led-soihtu varaparistoineen) tai 4 punasoihtuja, tai 2 kpl punasoihtuja ja 1 kpl LED-soihtu. Suositellaan lisäksi: säänkestävästi suojattua matkapuhelinta ja VHF.

4-luokka: Pakollisia hätäilmoitusvälineitä ei tässä luokassa ole lainkaan. Suositellaan: säänkestävästi suojattua matkapuhelinta ja saaristossa led-soihtua varaparistoineen tai punasoihtuja.

Pyroteknisten hätäilmoitusvälineiden kelpoisuusajan tulee olla valmistajan merkinnän mukaan voimassa katsastushetkellä.

Kaasujärjestelmien koeponnistukset

Koivusaaressa järjestetään kaasujärjestelmien koeponnistuksia tiistaina 24.5 kello 16.30 alkaen, samana iltana voit tarkistuttaa myös sammuttimet.

Kaasujärjestelmän koeponnistukset suorittaa Inconse Oy ja tarkistuksen hinta on 25€/ vene. Hinta sisältää koeponnistuksen ja todistustarran. Kaikki huolto- ja korjaustyöt on sovittava erikseen asentajan kanssa.

Veneissä koeponnistus suositellaan tehtävän vuosittain.

Matalia paikkoja Kopun satamassa

Tiedoksi veneilijöille, KoPun satamassa on muutamia kohtia, jotka saattavat tuottaa ongelmia isoille veneille etenkin matalan veden aikaan (-30 cm tai enemmän).

Yksi matala kohta on laakea kallio septitankin edustalla pohjoislaiturin 7. ja 8. poijun kohdalla n. 3-4 m poijuista etelään (kuva alla). Vettä siinä on n. 2,2 -2.3 metriä normaalin veden aikaan.

Toinen matala on sisääntuloväylällä punaisten vihreiden merkkien välissä Saunaseuran saunan kohdalla. Siinä on yksittäinen kivi/kallio ja vettä n. 2,4 m normaaliveden aikaan.

Lisäksi poijuissa on n. yksi metri ylimääräistä kettikiä, joka sallii sen että merivesi voi nousta jopa tuon metrin ja poijut ovat silti pinnalla. Näin ollen poijupainot eivät ole suoraan poijujen alla, vaan saattavat olla matalan veden aikaan jopa parin metrin päässä poijurivistöstä ja tuottaa ongelmia ajettaessa aivan poijujen vieressä.

Mikäli sinulla lisää tietoa vastaavista paikoista, laita tiedoksi sataman sähköpostiin mieluummin kuvan/kartan kanssa.

Matala septin edustalla

Matala septin edustalla.