Katsastus

Katsastajat ja yhteystiedot
Yleiset katsastuspäivät merkitty seuran kalenteriin.

Katsastuskäytäntö

Veneet tulee katsastaa vuosittain. Vain katsastetulla veneellä on oikeus käyttää seuran perälippua. Yleiset katsastuspäivät touko-kesäkuussa ovat kalenterissa nettisivuilla. Majan ilmoitustaululle tulee katsastusajan varauslista. Jos vene katsastetaan jossain muussa seurassa, tulee kopio katsastustodistuksesta lähettää katsastuspäällikölle 12.8. mennessä.

Merkintä katsastuksesta tehdään veneilijän omaan peruskatsastuspöytäkirjaan ja venetodistukseen. Nämä asiakirjat säilytetään veneessä. Venetodistus on voimassa katsastuspäivästä seuraavan vuoden kesäkuun loppuun. Katsastuksesta on vastuussa veneilijäjäsen.

Veneen katsastaminen oikeuttaa useimmissa vakuutusyhtiöissä alennettuun vakuutusmaksuun. Katsastamaton vene poistetaan seuran venerekisteristä, venettä kohdellaan seuran ulkopuolisena veneenä ja omistajalta peritään laiminlyöntimaksu.

Vastuu veneestä ja siinä olevien henkilöiden turvallisuudesta on veneen omistajalla ja kulussa oltaessa sen päällikkönä toimivalla. Katsastus ei vapauta heitä tästä vastuusta.

Köliveneiden peruskatsastus

Peruskatsastus on kaksiosainen. Ennen veneen laskua suoritetaan runkokatsastus ja vesillä varustekatsastus veneen olleessa purjehduskunnossa.

Peruskatsastuksessa tarkastetaan kaikki SPV:n katsastussäännön mukaiset kohdat. Se tehdään seuran uusille veneille ja kaikille veneille joka viides vuosi.

Veneiden omistajille tiedotetaan peruskatsastuksesta sähköpostilla.  Veneilijän tulee ottaa yhteys hänelle nimettyyn katsastajaan ja sopia katsastusaika hyvissä ajoin ennen laskua.

Parhaiten runkokatsastus sujuu kun talvipeitto on poistettu, mutta veneen sisällä on mahdollisimman vähän varusteita. Veneilijä täyttää etukäteen majalla jaossa olevan katsastuspöytäkirjan perustiedot.

Seuraan tulleiden uusien veneiden peruskatsastus pyritään hoitamaan sen kauden alussa, jolloin vene tulee seuraan. Jos vene tulee seuraan omalla kölillään tai maakuljetuksesta suoraan veteen, niin runkokatsastus tehdään syksyllä tai viimeistään seuravana kautena.  Tällöin KoPussa tehty varustekatsastus riittää perälipun käyttöoikeuteen. Veneenomistaja voi noutaa perälipun majalta toimistoaikana esittämällä katsastuspöytäkirjan, jossa on kuluvan kauden katsastusmerkinnät.

Jos veneen omistuksesta johtuen (katso liputusohje) perälipun käyttö ei ole sallittua tai vene on pysyvästi ulkomailla, saa veneilijäjäsen ensimmäisen perälipun tilalle veneen omistajan viirin.

Köliveneiden vuosikatsastus

Vuosikatsastuksessa tarkastetaan turvallisuuteen liittyvät varusteet ja asennukset kuten

• kelluntavarusteet
  • nestekaasuasennusten asennustodistus ja kunto
  • laskuvarjoraketit ja punasoihdut, joilla on voimassaolevat valmistajan leimaukset
  • sammuttimissa on kuluvan vuoden tarkastusmerkintä
  • kulkuvalojen toiminta
  • ankkurivalon toiminta
  • pelastusrengas
  • palohälytin
  • merkkikuviot ja äänimerkinantolaite
  • sammutuspeite
  • hätätyökalut

Jos alleviivatuissa kohdissa on puutteita tai vene ei ole purjehduskunnossa, katsastus keskeytetään. Muut puutteet tulee korjata katsastajan kanssa sovitun menettelyn mukaisesti.

Tämän lisäksi tarkistetaan vuosittain vaihtuvia erityiskohteita tai informoidaan veneilijöitä ajankohtaisista asioista.

Jos vene on yli yhden purjehduskauden poissa Suomen aluevesiltä, veneen katsastusmenettelystä tulee sopia katsastuspäällikön kanssa. Jos katsastuksen hoitamiselle on ylivoimainen este tai et aio laskea venettä vesille, ota yhteys katsastuspäällikköön ennen viimeistä toimintakalenteriin merkittyä katsastuspäivää.

Katsastusohjeen näet tästä. (SPV)
Katso myös Katsastusluokat (SPV)

Jos joku asia askarruttaa, kysy katsastajilta.

This page tells about boat inspections. More translations coming later.